1 Mart 2018 Perşembe

EINSTEIN BİR DEHANIN YAŞAMINDAN NOTLAR-KİTAP NOTLARIM

Sadece fizik dünyasının değil, dünyada birçok insanın-fizikle ilintili olsun olmasın- merakını uyandıran bir adam sanırım Einstein. Sıradışı yaşantısı, akıl almaz dehası ve filozofları kıskandıracak felsefik kafası! Heh işte beni de en çok ilgilendiren nokta burası!
   Bir fizikçiden çok farklı bir profil çizen, ömrü ödüle doymayan, Nobel almış bir adam için fazlasıyla mütevazı bir şahsiyet kendisi aynı zamanda. 
    "Adı, dahi kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılan adam." diyor kitapta Einstein için. Harbiden öyle değil mi ya? Dahi deyince ilk aklımıza Einstein gelmiyor mu?
   Einstein'in felsefik kafasına, kalemine ve düşüncelerine hayranım. Kitaptan birkaç notum var bunu destekleyen. Bilmeyenler için onun nasıl bir adam olduğuna dair azıcık da ayna tutacak.
  • Geleceği hiç düşünmem, zaten çok çabuk geliyor, diyor. Bu yüzyılda birçok insanın gelecek kaygısıyla büyüdüğünü ve çoğunun o kaygıyla öldüğünü düşünürsek, sanırım bu söylemden ders alıp biraz rahatlamamız gerekiyor.
  • Benim özel bir yeteneğim yok. Sadece tutkulu bir meraklıyım, diyor. Nobel almış bir adam söylüyor bunu! Dünyanın gelmiş geçmiş en zehir beyni!
  • Ben çok akıllı değilim, sadece problemlerle daha uzun süre uğraşıyorum, diyor. İnceliği, adamdaki mütevazılığın geldiği noktayı görebiliyor musun?
  • Zeki bir insan, bir problemi çözer. Bilge bir insan, o problemden sakınır. *Yazdıklarına bakarak, hâlâ bu adamın yalnızca fizikçi olduğunu düşünen var mı?
  • Gemi limandayken, hep güvendedir ancak inşa edilme sebebi; orada durmak değildir! *Çocuk yetiştiren, hayata birey hazırlayan herkes duysun bu adamı olur mu? Ondan öğrenecek çok şey var belli ki.
  • Kendinize evrensel bir bakış açısıyla baktığınızda, içten içe bir şeyler hep, endişelenmek için daha büyük ve daha önemli şeyler olduğunu hatırlatır size. *Yani diyor ki; senin derdin dert midir, dünyanın derdi yanında? Cidden büyük resme bakmak, büyük acıları görmek, kendi içinize dönüp, şükür sebeplerinizi arttırmıyor mu? 
  • Ve son olarak; o hepinizin bildiği meşhur sözü : "Herkes bir dahidir. Ancak bir balığı, ağaca çıkma yeteneğiyle yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir." 
Bu kadar yazdıktan sonra kitabı tavsiye edeceğim tabii ki, yani meraklardaysanız. Mutlu okumalar, bol gülümsemeler...

Kişisel Gelişemeyen Kız by Duygu Çevik
1 Mart 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder